Anjel

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Utrpenie

alias otázka "Keď Boh existuje, prečo to dovolil?" (možno ďalší z mojich pohoršujúcich príspevkov...)

Táto otázka už odznela z úst mnohých a zväčša na ňu nevedeli odpoveď. Tak ja vám to teraz skúsim objasniť. Je treba vedieť, že Boh nám dal slobodné rozhodovanie, po slovensky povedané, môžeme si robiť, čo sa nám zachce.

Prírodné katastrofy Katastrofa? Ako pre koho. Vezmime si napríklad zemetrasenia. Zem z času na čas potrebuje vyrovnať tú obrovskú energiu čo sa nahromadí v litosfére. Výsledkom je buď zemetrasenie alebo tsunami (možno je aj iná možnosť o ktorej neviem? fuj, nevzdelaný anjel! :)) Pre prírodu nevyhnutnosť, pre ľudí katastrofa. A prečo asi? Lebo aj pri tsunami aj pri zemetrasení sa zvykne umierať. A prečo je smrť tak strašná? Skúste sa zamyslieť. Može za to Boh, že sa jej tak bojíme?

Terorizmus  Koho z neho môžeme obviňovať? Koho iného ako ľudí, ľudskú hlúposť (rozhodnutie v našich rukách!) a nenávisť, ktorá nemá s Bohom nič spoločného?

Chudoba, hladomor Nemôžeme si za to sami? Koľko hercov, spevákov, obchodníkov či len rozmaznaných milionárskych deciek sa preháňa na drahých autách,  míňajú na seba (!) ako nenormálni a pritom predsa nie sú šťastní. Pritom každé tri sekundy na svete od hladu uhynie človek. Naozaj je nevyhnutné, aby umierali, kým my si tu žijeme ako v rozprávke a ani si to neuvedomujeme? Stále chceme niečo viac (smola je v tom, že aj keď by sme boli bohatí ako nikto na svete, uspokojenie by nám to neprinieslo).

Vojny Tiež ľudská debilita. "Aj tak mám pravdu ja, aj tak to patrí mne!" Presadenie vlastného názoru za každú cenu (ináč toto poznáte?: Názor je ako riť. Aj tú má každý.)

Choroby Keby si ľudia nenamýšľali, že sú pánmi vesmíru, polovica z nich by ani nevznikla. Môžeme sa poďakovať našej v týchto časoch tak zbožňovanej vede. Bez nej by totiž nevznikol napríklad ani SARS. (nebudem tu teraz rozoberať, čo, ako, prečo, keď vás to zaujíma, siahnite po odbornej literatúre) Nevravím, že veda je zlá ( veď vynašla mnoho užitočných vecí, napr. rôzne očkovania), ale zase tu má priestor ľudská nepredvídavosť. Koľko vecí vynájde, toľko aj poserie, verte mi. Napríklad vedeli ste, že autá budú jazdiť na benzín už len 10, maximálne 15 rokov? Prečo? No lebo potom sa minie. Nevadí, zatial stihneme ďalej znečisťovať naše okolie (pomalá samovražda, veselé však?), rozširovať ozónovú dieru a neviem čo všetko ešte. Potom sú tu pohlavné choroby...No comment. Choroby o ktorých nikto nemôže. No a? Prečo sú také strašné? Život vôbec neni prechádzka ružovým sadom.

Možno tu boli vynechané mnohé dôvody nešťastia, sorry, naozaj ma teraz viac nenapadá. Asi sa pohoršíte nad mojim postojom k smrti. Možno sa bude zdať, že ju beriem na ľahkú váhu. Tak to nie je, onedlho o nej napíšem samostatný článok. Teraz nechcem, aby toho nebolo na vás naraz priveľa.

Krásny jarný deň prajem, nech sa na vás usmieva slniečko :)

 

 


Náš Svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Musím súhlasiť
    s názorom, že smrť nie je to najhoršie, čo človeka môže postihnúť, a preto sa jej netreba báť. No zaujala ma tá myšlienka o benzíne a musím povedať, že to je pravda. A dokonca je vymyslených mnoho alterantív (palivové články, vodík, kremík, kokosové mlieko...), ktoré by už teraz mohli byť masovo využívané, ale za všetkým sú majitelia veľnkých ropných spoločností a ich hnusný lobing...
    publikované: 25.05.2005 19:37:36 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. voda
    Ked sa uz bavime o palive, voda je super zalezitost, resp. produkty jej stiepenia. Existuju riasy, ktore vodu stiepia a uvolnuju z nej vodik, staci mensie jazierko so systemom odchytavania a mate mensiu cerpaciu stanicu. BTW. Spolocnost BMW ma udajne v plane predavat seriovo vyrabane auto s pohonom na vodik.
    A ked spominame elektricku energiu, miesto atomovych elektrarni by sme sa mali naucit vyuzivat prirodne zdroje. Mame Saharu, kde by sa mohli vzniknut solarne elektrarne, vzduch prudi takmer vsade, aj rieky tecu stale a o prilivovych elektrarnach radsej ani nehovorim. Navyse sa to opat pohlo s coldfusion. Ale nas nasi politici stale presviedcaju, ze ta atomova je ekonomicka. Kym nepride na likvidaciu atomovej elektrarne.
    publikované: 26.05.2005 09:26:39 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. aj ja..
    s tebou úplne súhlasím.....čosi podobné som čítala už dávnejšie.Myslím že máš skrátka pravdu.Ale za vštkým stoja jednotlivci a pokiaľ to nie je v ich vôli zmeniť to, ťažko zmôžeme niečo my.
    publikované: 26.05.2005 20:50:16 | autor: lupa (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. lupa
    k tvojmu nazoru, že moc má v rukách zopár jednotlivcov. Je to pravda. Lenže to je naša klasická odpoveď na problém. Čo ja sám človiečik zmôžem - zmeniť svet? Ale keby, každý z nás trocha viac chcel a začal by od seba, možno spolu by sme svet zmenili. Treba chcieť... Ale uvedomujem si, že sme stvorenia pohodlné a jednoduchšie je ponadávať a viac sa nad vážnymi - globálymi alebo bytostnými otázkami nezaoberáme.
    Možno to robim aj ja, ale myslím, že sa treba začať snažiť, zamyslieť... Ten začiatok je v maličkostiach...
    Inač s tebou anjel súhlasim, za všetko si môžme sami a obviňovať z toho napr. Boha nemá zmysel.
    publikované: 27.05.2005 16:47:34 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. AUTOR JE KRETEN
    OKREM TOHO, ZE SI TAM NAPISAL OBYCAJNU SPUSTU NEZMYSLOV...AL ENAJVECSI BOL S BENZINOM...ZASOBY ROPY MAME NA 80ROKOV, PRI SUCASNEJ KAPACITE CERPANIA A NIE SU DO TOHO ZAHRNUTE ESTE NEOBJAVENE LOZISKA...TAKZE ROPU MAME MOZNO AJ NA 100ROKOV...A CO SA TYKA VEDY A ZNECISTENIA...NEOBVINUJ VEDU....OBVINUJ CLOVEKA...VIES, ZE ZNECISTUJE S ZIVOTNE PROSTREDIE A ZMENIL SI NEJAKO SVOJ POHODLNY ZIVOT? NIE, TAK?
    A KED SME PRI TEJ CHUDOBE...VATIKAN MA 20MILIARD DOLAROV V ZLATE A DRAHOKAMOCH? PRECO NEUROBI DOBRY SKUTOK A NENAKUPI JEDLO PRE LUDI V AFRIKE? LEBO BY TO NEBOLO FINANCNE RENTABILNE... A CO SA TYKA TOHO HLADOMORU??? V BIBLLII SA PISE, ZE PROSTE A DOSTANETE...NO A KOPU KRESTANOV V AFRIKE PROSI A JEDLO, VODU...A NIC NEJAKO SA NEDEJE
    A CO SA TYKA VOJEN....BOH V STAROM ZAKONE PRIKAZOVAL VIEST ZIDOM VOJNY A ZABIJAT DETI, ZENY A MUZOV DO JEDNEHO...CIELENA GENOCIDA
    A SARS...TO TIEZ RADSEJ NEKOMENTUJ...VEDA NEMA S NIM NIC SPOLOCNE...TAK AKO VIRUS HIV...NEMOZEME ZA TO, ZE PROSTE VIRUS ZMUTUJE.....
    publikované: 13.08.2007 12:17:59 | autor: SALADIN (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014